Artikeln publicerades 17 mars 2025

Åtgärder mot störande fåglar

Läs om hur kommunen resonerar kring att hantera störande fåglar samt vad du som invånare och fastighetsägare kan göra för att förebygga problemet.

Fåglar, särskilt i större flockar, kan ibland upplevas som störande. Vara kommun arbetar för att hantera problemet med störande fåglar på ett ansvarsfullt sätt, samtidigt som vi följer lagar och regler för skydd av fåglar.

Varför plockar vi inte ner fågelbon eller skjuter av fåglar?

Vi får ofta frågor om varför vi inte skjuter av störande fåglar eller plockar bort deras bon. Det korta svaret är att vi inte har stöd i lagen för att skjuta av fåglar. Dessutom anser vi att det finns andra åtgärder vi kan använda oss av.

I Sverige är alla häckande fåglar fridlysta och skyddade. Det är jaktlagen som reglerar vad man får göra och inte när det kommer till jakt och viltvård.

Kråkor, skator och kajor har allmän jakttid i Vara kommun mellan 1 juli-15 april. Allmän jakttid är den tid på året man får jaga ett djur, förutsatt att man har jakträtt. Allmän jakt innebär dock inte att man får förstöra eller flytta fåglarnas bon eller ägg. Detta får man endast göra som skyddsåtgärd.

Råkor, som ofta nämns när man pratar om störande fåglar i Vara, är särskilt skyddade och saknar allmän jakttid i Vara kommun. Råkan får därför endast jagas som skyddsåtgärd och för det krävs ett särskilt tillstånd och att vissa kriterier är uppfyllda. Tillstånd behöver man i de flesta fall söka hos Länsstyrelsen.

För att kunna vidta skyddsåtgärder, som exempelvis skyddsjakt eller att plocka bort bon eller ägg, behöver alla följande punkter vara uppfyllda:

  • Det inte finns några andra lämpliga lösningar
  • Fåglarna orsakar allvarliga skador
  • Jakten har inte en negativ påverkan på artens bevarande

Vi bedömer att fåglarna inte orsakar allvarliga skador även om de kan upplevas som störande. Vi kommer därför inte att plocka bort bon och ägg eller skjuta av fåglar. Vi anser att det finns andra effektiva åtgärder för att minska störningarna som dessa fåglar kan orsaka.

Vad kan man göra för att minska störningarna?

Att göra området så oattraktivt som möjligt för fåglar är den mest effektiva lösningen.

Vi uppmuntrar fastighetsägare att ta sitt ansvar för att förebygga störningar på sina egna fastigheter, exempelvis genom att:

  • Var noga med avfallshanteringen. Fåglarna söker sig till ställen där mat finns lättillgängligt. Ställ inte ut sopor öppet och ha stängda sopkärl så fåglarna inte kommer åt.
  • Minska tillgången till bomaterial. Håll rent från kvistar och dylikt. Råkor kan börja leta bomaterial redan i februari så städa i trädgården under hösten.
  • Sätt ut fågelskrämmor. Det finns olika typer av skrämmor att köpa i handeln, till exempel i form av större rovfåglar, rävar eller ormar. Dessa kan ha god avskräckande effekt men behöver flyttas runt med jämna mellanrum så inte fåglarna vänjer sig.
  • Gör de möjliga boplatserna otillgängliga. Nät och linor kan spännas över tak och mindre träd, roterande, störande material kan hängas upp som stör fåglarna.
  • Matning av småfåglar från balkonger och i närheten av huset bör undvikas då maten även lockar kråkfåglar till fastigheten. Det finns även särskilt utformade matare som gör det svårare för större fåglar att komma åt maten.
  • Samarbeta med dina grannar. För att förhindra att fåglarna flyttar från en fastighet till en annan är det bra att samarbeta med de som bor i närheten.

Tillsammans kan vi minska störningarna från fåglar och skapa ett mer harmoniskt boende för alla!