SMS från Vara kommun

Vi erbjuder möjligheten att få information från oss via sms. Det kan röra en planerad eller oplanerad driftstörning eller en annan händelse som kan få stor påverkan.

Alla kan registrera sig

Alla som vill få dessa sms från Vara kommun kan registrera sig via vår portal. Där anger du ditt mobilnummer, namn, adress och e-post. Därefter kan kommunen sända meddelande till rätt telefonnummer och geografiskt område. Vissa telefonnummer, som är publikt sökbara, kommer redan att vara registrerade och då räcker det att du kontrollerar att dina uppgifter stämmer.

Det är möjligt att registrera dig för flera adresser, och det är fullt möjligt att registrera ditt nummer även om du inte bor i Vara kommun. Detta kan bli aktuellt om man har flera fastigheter, önskar få information som rör anhörigs adress med mera. Men man kan enbart få information från Vara kommun rörande adresser inom Vara kommuns jurisdiktion.

Har du en arbetstelefon som är registrerad på ett företag på annan ort och vill ta emot information från Vara kommun, behöver numret registreras i portalen.

Vad är skillnaden på VMA via sms och sms från kommunen?

VMA (viktigt meddelande till allmänheten) gäller svårare samhällsstörningar, som till exempel farliga/giftiga utsläpp, utrymning, explosioner eller svåra olyckor. Otjänligt vatten når exempelvis inte upp till kriterierna för att skicka ut ett VMA-meddelande. Det är alltså inte kommunen som bedömer eller skickar ut VMA.

Vara kommun har därför en sms-tjänst som ger oss möjlighet att informera kring planerade och akuta händelser för adresser inom Vara kommun, som inte omfattas av VMA.

Hur vet jag om mitt nummer är registrerat?

Logga in i portalen via e-tjänsten på den här sidan. Där ser du om dina uppgifter finns registrerade och stämmer.

Varför finns inte min adress?

Systemet bygger på öppna data och adresser som finns i tjänster som exempelvis Google maps. Ibland kan det saknas ett husnummer eller en adress på landsbygden. Prova att enbart skriva gatunamn och ange Vara som stad. Välj sedan din adress eller den adress som är närmast.

De meddelanden vi skickar berör större områden, vilket gör att den exakta adressen inte är ett krav.

Instruktion för att lägga till adress på Google maps Länk till annan webbplats..

Vilken information skickas via sms?

Vi kommer att skicka sms med information om exempelvis störningar gällande vattenleverans, elleverans, avstängning av gator eller andra händelser som påverkar samhället där vi vill vara säkra att information når fram.

Hur gör jag om jag inte vill ha information via sms från Vara kommun?

Logga in i portalen och avaktivera alla meddelanden.

Hur kan ett meddelande från Vara kommun se ut?

De sms som skickas kommer att ha avsändaren Vara kommun. Innehåll och utseende kan variera men parallellt med att information skickas via sms läggs information även här på vår hemsida.

Var sparas uppgifterna?

Systemet vi använder – Everbridge Mass Notification System – bygger på öppen data, från Google och andra tjänster på internet där kontaktuppgifter finns. Detta system används av många regioner och kommuner, och är det system som SOS Alarm använder för viktigt meddelande till allmänheten.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.30
Hjälpte informationen på sidan dig?