Boende för personer med funktionsnedsättning

Läs och ansök om plats på kommunens olika boenden för personer med funktionsnedsättning. Vi har gruppbostäder för unga, vuxna och äldre samt servicebostäder.

Du som har en funktionsnedsättning och har behov av stöd i ditt boende kan få en bostad med särskild service i Vara kommun. Det kan vara en gruppbostad eller en servicebostad (LSS-boende).

Ansök om boende

Har du frågor eller behöver hjälp att fylla i blanketten, kontakta LSS-handläggare via kommunens kontaktcenter.

Boende på grupp- eller servicebostad är en biståndsbedömd insats enligt lagen om stöd och service, LSS. Läs mer om biståndsbedömning.

Kostnad för grupp- och servicebostad

Som boende i en grupp- eller servicebostad betalar du hyra till hyresvärden och står för din egen matkostnad. Utöver det tillkommer ingen kostnad.

Vill du veta mer kan du kontakta avgiftshandläggaren via kontaktcenter.

Avgifter funktionsnedsättning

Gruppbostäder för unga vuxna

Johan Brink

Johan Brink är en gruppbostad i Vara tätort.

Gruppbostaden består av 5 lägenheter om ett rum, kök och toalett/badrum samt gemensamhetsytor såsom kök, vardagsrum och tvättstuga.

Personalen arbetar dygnet runt och stöttar dig med det du behöver. Det kan till exempel handla om personlig omvårdnad, fritidsaktiviteter, kontakt med vänner och anhöriga, handla, laga mat med mera. Du erbjuds en kontaktman i vår personalgrupp.

Ett team bestående av sjuksköterska, arbetsterapeut och sjukgymnast är kopplade till boendet för att kunna tillgodose just dina behov.

Kontakt

Sofia Palcic
Enhetschef
Telefon: 0512-313 25

Besöksadress

Johan Brinks gata 5
534 32 Vara

Gruppbostäder för vuxna

Personalen på våra gruppbostäder för vuxna arbetar dygnet runt och stöttar dig med det du behöver hjälp med. Det kan till exempel handla om personlig omvårdnad, fritidsaktiviteter, kontakt med vänner och anhöriga, handla, laga mat med mera. Du erbjuds en kontaktman i vår personalgrupp.

Ett team bestående av sjuksköterska, arbetsterapeut och sjukgymnast är kopplade till gruppbostäderna för att kunna tillgodose just dina behov.

Ekebacka

Ekebacka är en gruppbostad för vuxna. Gruppbostaden ligger i Helås och är vackert placerad i en lantlig miljö med djur på gården.

På Ekebacka bor sju personer. Varje lägenhet är utrustad med toalett/badrum och pentry samt tillgång till gemensamhetsytor så som kök, vardagsrum och tvättstuga.

På Ekebacka har du också möjlighet att ha din sysselsättning i form av daglig verksamhet. Vilka sysslor du har under din arbetsdag bestäms tillsammans med dig.

Laurentiusgatan

Laurentiusgatan är en gruppbostad i Vedum.

Gruppbostaden består av 5 lägenheter om två rum, kök och toalett/badrum samt gemensamhetsytor såsom kök, vardagsrum, tvättstuga.

Lingonet

Lingonet är en gruppbostad i Vedum.

Gruppbostaden består av 6-7 lägenheter om ett rum, pentry och toalett/badrum samt gemensamhetsytor såsom kök, vardagsrum, tvättstuga.

Målaren

Målaren är en gruppbostad i Vara tätort.

Gruppbostaden består av 5 lägenheter om ett rum, kök och toalett/badrum samt gemensamhetsytor såsom kök, vardagsrum, tvättstuga. Det är även tre satellitlägenheter kopplade till gruppbostaden.

Ekebacka

Kontakt

Hans Klein
Enhetschef
Telefon: 0512-318 59

Besöksadress

Helås
534 96 Vara

Laurentiusgatan

Kontakt

Lena Larsson
Enhetschef
Telefon: 0512-319 69

Besöksadress

Laurentius gata 5
534 60 Vedum

Lingonet

Kontakt

Lena Larsson
Enhetschef
Telefon: 0512-319 69

Besöksadress

Kyrkogatan 4
534 60 Vedum

Målaren

Kontakt

Malin Sedig
Enhetschef
Telefon: 0512-318 30

Besöksadress

Badhusgatan 21
534 32 Vara

Gruppbostäder för äldre

Götgatan

Götgatan är en gruppbostad i Kvänum.

Gruppbostaden består av sex lägenheter om ett rum och kök samt gemensamhetsytor såsom kök, matsalsrum, vardagsrum, tvättstuga m.m. Boendet riktar sig till dig som är äldre inom LSS.

Personalen arbetar dygnet runt och stöttar dig med det du behöver hjälp med . Det kan till exempel handla om personlig omvårdnad, fritidsaktiviteter, kontakt med vänner och anhöriga, handla, laga mat med mera. Du erbjuds en kontaktman i vår personalgrupp.

Ett team bestående av sjuksköterska, arbetsterapeut och sjukgymnast är kopplade till gruppbostaden för att kunna tillgodose just dina behov.

Kontakt

Lena Larsson
Enhetschef
Telefon: 0512-319 69

Besöksadress

Götgatan 6A
535 30 Kvänum

Servicebostäder

Karlsrogatan

Karlsrogatans servicebostad är ett LSS-boende i Vedum som består av ett antal lägenheter med personal som ger stöd i anslutning till boendet. Det finns personal på Karlsrogatan dygnet runt.

Karlsrogatans personal ansvarar även för att verkställa boendestödsinsatser enligt Socialtjänstlagen (SoL) i övriga Vedum.

Smedjan

Smedjans servicebostad är ett LSS-boende i Vara tätort som består av ett antal lägenheter med personal som ger stöd i anslutning till boendet. Det finns personal på Smedjan dygnet runt.

Mer om servicebostäder

Du möblerar din servicelägenhet med dina egna möbler och saker så som du själv vill ha den. Din lägenhet är ditt hem och vi respekterar dina behov och din rätt att själv bestämma över din vardag. Här finns även en gemensamhetslägenhet där du och de andra som bor här kan träffas för gemensamma aktiviteter.

Stödet på boendet handlar om att förebygga och minska följderna av din funktionsnedsättning så att det stärker din förmåga att leva ett självständigt liv.

När du beviljas boendestöd görs en plan för hur ditt stöd ska se ut. Denna planering görs tillsammans med din boendestödjare. Boendestödjarna utgår från dina behov och önskningar.

Du kan få stöd med bland annat:

  • Att planera och genomföra dina vardagliga sysslor och hitta dagliga rutiner i din hemmiljö.
  • Samtal och samvaro för att ventilera tankar och funderingar.
  • Att hitta mening och motivation i din vardag.
  • Bryta din isolering och att få finnas med i ett socialt sammanhang.

Karlsrogatan

Kontakt

Catharina Ask
Enhetschef
Telefon: 0512-318 48

Besöksadress

Karlsrogatan 3
534 60 Vedum

Smedjan

Kontakt

Malin Sedig
Enhetschef
Telefon: 0512-318 30

Besöksadress

Smedjegatan 83
534 32 Vara

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.30
Hjälpte informationen på sidan dig?