Kontaktperson, avlösarservice och ledsagarservice

Här kan du ansöka om kontaktperson, avlösarservice och ledsagarservice. På sidan kan du också läsa mer om de olika personliga stöden.

Kontaktperson, avlösarservice och ledsagarservice är olika typer av personliga stöd.

Ansök om personligt stöd

Du ansöker om de olika personliga stöden genom vår e-tjänst. Om du är under 15 år ska en förälder eller företrädare ansöka. Kontaktperson, avlösarservice och ledsagarservice är biståndsbedömda insatser.

Har du frågor eller behöver en utskriven version, kontakta LSS-handläggare via kommunens kontaktcenter.

Kontaktperson

Har du en funktionsnedsättning och känner dig ensam? Då kan du ansöka om en kontaktperson.
Du bestämmer vilka aktiviteter du vill göra. Det kan exempelvis vara att umgås, ta en promenad, gå på bio, gå på teater eller gå på en fotbollsmatch.

Avlösarservice

Du som har en funktionsnedsättning kan ansöka om avlösarservice i hemmet för att underlätta för dina anhöriga. När avlösaren ger dig omvårdnad får de anhöriga tid till egna aktiviteter och att koppla av.

Avlösaren ger dig den omvårdnad du behöver för att du ska känna dig trygg och säker. Du kan få avlösarservice regelbundet utifrån ditt behov oavsett ålder.

Ledsagarservice

Du kan ansöka ledsagarservice för att underlätta dina kontakter med andra och kunna delta i samhällslivet. Ledsagarservice gör det möjligt för dig att exempelvis besöka vänner och delta i fritidsaktiviteter och kulturaktiviteter.

Bli kontaktperson

Har du tid över och skulle vilja stötta någon som verkligen behöver det? Då kan du bli kontaktperson i Vara kommun.

Bli en kompis och medmänniska

Som kontaktperson är du medmänniska till någon som behöver ett socialt stöd. Personen du stöttar har en fysisk eller psykisk funktionsnedsättning och är mellan 12 och 65 år.

Ni träffas, pratar på telefon och gör aktiviteter tillsammans, på samma sätt som du skulle göra med en kompis. Det kan handla om att prata en stund, gå ut på stan eller gå på bio.

Vi söker dig som är ansvarsfull och medmänsklig

Vi söker dig som vill dela med dig av din tid och har en positiv människosyn. Du ska vara ansvarsfull, medmänsklig och respektfull. Det är också bra om du är självständig, har lätt för att ta initiativ och är lyhörd och flexibel inför hur personen du stöttar vill ha det.

Stöd och ersättning

Du får ett arvode för ditt arbete och ersättning för dina omkostnader. Uppdraget går att kombinera med en annan anställning i Vara kommun.

Innan du börjar uppdraget gör vi en kontroll i polis- och socialregistret.

Kontakta oss via Kontaktcenter om du vill veta mer och anmäla ditt intresse.

Bli ledsagare

Vill du hjälpa en person med funktionsnedsättning? Då kan du bli ledsagare i Vara kommun. Som ledsagare följer du med på friluftsaktiviteter, kulturevenemang och andra aktiviteter för att ge stöd. Syftet med ledsagning är att ge personer med funktionsnedsättning möjlighet att aktivt delta i samhällslivet och få en aktiv fritid.

Ansvarsfull och trygg

För att bli ledsagare ska du vara mellan 18 och 65 år och vilja dela med dig av din tid. Du ska ha en positiv människosyn, vara ansvarsfull, medmänsklig samt ha en trygg och stabil tillvaro.

Lyhörd och flexibel

Du ska kunna arbeta självständigt och samtidigt vara lyhörd inför hur den du stödjer vill ha det. Ibland tar det tid att skapa en relation.

Du har tystnadsplikt

Som ledsagare har du tystnadsplikt. Det betyder att du inte får berätta för någon om den du ledsagar. Det gäller både under tiden uppdraget pågår och efteråt.

Lön och stöd

Som ledsagare får du lön enligt Sveriges kommuner och regioners kollektivavtak, Allmänna bestämmelser. Du får också ersättning för utlägg, vägledning och stöd.

Kontakta oss via Kontaktcenter om du vill veta mer och anmäla ditt intresse.

Kollektivavtalet Allmänna bestämmelser Länk till annan webbplats.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar 20 maj kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?