Så går det till att rösta så kan du få hjälp med att rösta

Läs om hur det går till att rösta och hur du kan få hjälp att rösta.

Hur går det till att rösta?

På valdagen den 9 juni 2024 kan du rösta i din vallokal eller i röstningslokalen i kommunhuset för förtidsröstning. På ditt röstkort står det vilken vallokal du kan rösta i och deras öppettider. Du behöver ha med dig id-handling. Har du ingen id-handling kan en annan person intyga din identitet, men då måste den personen visa en id-handling.

Valsedlar

På alla ställen där väljarna kan rösta finns det valsedlar. Alla anmälda partier har rätt att få sina valsedlar utlagda i vallokaler och lokaler för förtidsröstning. Detta gäller bara om partierna har begärt att få sina valsedlar utlagda. Partivalsedlar finns utlagda för de partier som vid något av de två senaste valen till Europaparlamentet fått mer än 1 % av rösterna i hela landet. Om du inte hittar en valsedel för det parti du vill rösta på kan du skriva partinamnet på en blank valsedel.

I första hand röstar du på ett parti. Om du vill kan du dessutom personrösta på en kandidat som du helst vill ska bli vald. Personröstning görs genom att sätta kryss i rutan framför kandidatens namn. Det går bara att personrösta på en kandidat. Det går inte att påverka ordningen mellan kandidaterna genom att stryka kandidatnamn.

Viktigt att tänka på inför röstningen

Röstar du på ett förtidsröstningsställe måste du ha med och visa upp röstkort och legitimation. Till vallokalen är det bra om du har med legitimation. Som legitimation räknas pass, körkort och id-kort med foto och personnummer. Har du ingen legitimation kan en person som känner dig garantera att det är du som röstar; då måste den personen kunna legitimera sig. Du kan också vara känd av de som är röstmottagare.

Hjälp med att rösta

Du kan få hjälp att rösta i vallokalen om du behöver det. Du kan också utse ett bud som lämnar in din röst, om du inte kan ta dig till vallokalen eller i vissa fall få hjälp av ambulerande röstmottagare.

Hjälp i röstningslokal eller i vallokal

Du som inte själv kan göra i ordning din röst, det vill säga stoppa ner valsedeln i valkuvertet eller sätta kryss för en kandidat, kan be någon i lokalen om hjälp. Du bestämmer själv vem som ska hjälpa dig. Du kan också be någon av röstmottagarna om hjälp. Röstmottagarna får inte berätta för någon vad du har röstat på utan har tystnadsplikt. Röstmottagarna bär skyltar och de arbetar antingen med att ta emot röster eller med att hjälpa till och hålla ordning i lokalen.

Rösta med bud

Att rösta med bud betyder att någon annan än du själv transporterar rösten till vallokalen eller till en lokal för förtidsröstning.

Särskilt material för budröstning kan beställas hos kommunen eller hos Valmyndigheten. Valsedlar kan hämtas på alla ställen där man kan rösta eller beställa direkt från partierna. En budröst får göras i ordning tidigast 24 dagar före valdagen. Budrösten kan lämnas in som förtidsröst eller på valdagen i vallokal.

Material för budröstning finns att hämta på kommunens kontaktcenter och i förtidsröstningslokalerna.

Ambulerande röstmottagare

Om du på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte kan ta dig till en röstningslokal och inte känner någon som kan vara bud åt dig, kan kommunen ordna med en ambulerande röstmottagare. Ambulerande röstmottagning betyder att röstmottagare kommer till ditt hem eller annan plats där du befinner dig för att ta emot din röst.

I Vara kommun utser valnämnden ambulerande röstmottagare som alltid arbetar tillsammans i par. De ska kunna legitimera sig och har med sig material för förtidsröstning. Ambulerande röstning kan göras tidigast 18 dagar före valdagen och senast kl. 16.00 på valdagen.

För att beställa tid för ambulerande röstmottagare kontakta valkansliet på e-post val@vara.se eller via kontaktcenter. Beställningen bokas med fördel minst två dagar innan önskad tid för röstning.

Din röst ska göras i ordning på samma sätt som en förtidsröst i en lokal för förtidsröstning. Väljaren ska kunna uppvisa röstkort samt ID-handling.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar 20 maj kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?